Wieści z Łodzi - wielkie święto pizzy
Włoska kuchnia to przede wszystkim makarony, sałaty, wino… I tu nie ma żadnych wątpliwości. Makaron jest włoski a Włosi to, z całym szacunkiem – „makaroniarze”. Nieco gorzej z polską świadomością dotyczącą drugiego flagowego dania Półwyspu Apenińskiego – czyli pizzy. Są tacy, którzy przypisują jej amerykańską (bardziej patriotycznie nastawieni – polską!!!!) proweniencję, co trzeba natychmiast, zdecydowanie i raz na zawsze wyjaśnić.
Pizza
jest absolutnie i stuprocentowo włoska! Pochodzi z południa tego kraju a jej
ojczyzną jest Neapol. Jeśli przyjrzymy się pozostałościom wypieków piekarzy
pompejańskich, to ich chleb do złudzenia przypominał dzisiejsze placki na
pizzę.
Najsłynniejsza
pizza to, oczywiście margherita. Kojarzymy ją zwykle z podstawową, najprostszą wersją dania. Wyobrażamy sobie, że na mrtgheritę
nakładane są kolejne dodatki i tak powstają wszelkie capricciosy, pepperoni,
funghi i inne. Tymczasem jest ona wartością sama w sobie, ze swoją specyfiką i historią. Oto, w 1889 roku podczas podróży po
Włoszech królowa Margherita di Savoia odwiedziła Neapol. Znany w mieście piekarz, Raffaele
Esposito, przygotował na powitanie królowej pizzę, na której pojawiły się barwy
włoskiej flagi - czerwone pomidory, biały ser mozzarella i zielona bazylia (więcej przeczytacie w mojej
książce „Smutku nie cenią w Neapolu”).
Źródło
zdjęcia:
https://www.tripadvisor.it/RestaurantsNear-g187785-d2626570-Decumani_di_Napoli-Naples_Province_of_Naples_Campania.html
Drugim
stereotypem związanym z pizzą jest nazywanie jej fastfoodem. To jest kardynalny
błąd. Wprawdzie możemy kupić kawałek pizzy i zjeść go szybko w biegu, ale ręczne
przygotowanie ciasta, komponowanie dodatków, przygotowanie pomidorowego sosu, którym
smarowany jest spód ciasta – to wszystko zaprzecza taśmowemu, przemysłowemu
traktowaniu dania. No, chyba, że mamy na myśli obrzydliwości w postaci
mrożonek, upchniętych w lodówkach marketów. Ale to nie zasługuje na miano
pizzy. To są placki z czymś tam.
Wiele
osób oczekuje, by do pizzy podano sosy – majonezowe, pomidorowe, duńskie,
czosnkowe. Stosuje się je w wersji amerykańskiej, która jest tylko wariacją na temat. Sosy pomagają w
przełknięciu grubego ciasta, zwłaszcza brzegów, ulepionych na kształt obwarzanków.
Oryginalna
włoska pizza to ciasto cieniutkie i chrupiące. W Neapolu to wręcz ciasto drożdżowe
skrzyżowane z naleśnikiem. Sos pomidorowy
nałożony bezpośrednio na ciasto, pod dodatkami absolutnie wystarcza i daje
właściwą wilgotność. Jest w Łodzi znakomity mistrz kuchni włoskiej – Antonio Marollo,
który kiedyś w jednej z prowadzonych przez siebie restauracji wywiesił na
kartonie rozpaczliwe przesłanie: DO PRAWDZIWEJ WŁOSKIEJ PIZZY NIE PODAJE SIĘ
SOSÓW!!!!!! Najwidoczniej dojadły mu uwagi klientów.
A…
i jeszcze jedno. Gruby, drożdżowy placek z pomidorami nie jest pizzą. To gruby,
drożdżowy placek z pomidorami.
Okazuje
się, że łodzianie są najbardziej pizzową społecznością w Polsce.
I
oto w lutym odbędzie się w Łodzi
Wielkie Święto Pizzy
9-18 lutego
Wydarzenie organizowane przez portal Jemy w Łodzi,
serwis PizzaPortal.pl i Łódzkie Centrum Wydarzeń to najprawdopodobniej
największa tego typu impreza w Polsce. Przez 10 dni prawie 50 łódzkich
restauracji i pizzerii serwować będzie wyjątkowe pizze, które na co dzień nie
goszczą w ich menu.
To już druga edycja Wielkiego Święta Pizzy, a
zeszłoroczna cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród łodzian. W tym roku
goście wydarzenia będą mogli próbować festiwalowych pizz zarówno w lokalach
biorących udział w święcie, jak i zamawiając wybrane propozycje do domu za
pośrednictwem serwisu PizzaPortal.pl. Warto skorzystać z obu opcji, bo w
każdej z nich lokale zaproponują inne przysmaki. Aż 18 restauracji i pizzerii
zaprosi na festiwalowe przysmaki na miejscu, a z 30 lokali będzie można zamówić
pizzę przez internet z dostawą do domu.
Pizzerie, z których pizze będą dostępne online, wezmą
też udział w specjalnym plebiscycie. Serwis PizzaPortal.pl nagrodzi lokal,
którego festiwalowa propozycja będzie cieszyła się największą popularnością i
będzie najczęściej zamawiana przez internet. Zwycięzca otrzyma pakiet
promocyjno-reklamowy o wartości 15 000
zł, na który składa się informacja w internecie i lokalnej prasie oraz vouchery do
wykorzystania na PizzaPortal.pl.
Wszystkie propozycje przygotowane przez festiwalowe
lokale są naprawdę ciekawe. Znalazły się wśród nich kompozycje z oryginalnymi,
włoskimi serami i wędlinami czy włoską rzepą brokułową, ale są też bardziej
nietypowe i egzotyczne składniki, jak stek z rostbefu, mango, sos dyniowy,
biała kapusta czy nawet hummus. Jest również pizza wegańska i bezglutenowa.
Poniżej zamieszczona została pełna lista uczestników i
ich festiwalowych propozycji, ale to nie wszystkie atrakcje, jakie czekają na
gości Święta Pizzy. W ramach wydarzenia, w niedzielę 11 lutego w studiu
kulinarnym Book&Cook odbędą się rodzinne warsztaty wypieku pizzy dla rodziców z dziećmi. Natomiast w czwartek, 15 lutego na specjalne warsztaty przeznaczone dla pizzermanów zaprosi szkoła kulinarna Ashanti. W ich trakcie Amedeo
Piovesan z restauracji Essenza Italiana zaprezentuje tradycyjne techniki
przygotowywania ciasta i wypieku włoskich placków.
Również restauracje biorące udział w Wielkim Święcie
Pizzy przygotowały dodatkowe niespodzianki dla swoich gości. W Otwartych
Drzwiach oprócz pizzy festiwalowej będzie można spróbować specjalnej, słodkiej
pizzy z nutellą, bananami, piankami, sosem truskawkowym i M&Ms. W Tari Bari
festiwalową pizzę będzie można zamówić również w wersji z prosciutto crudo,
a na gości czekała będzie także dodatkowa, morska pizza bez sera, której pełny
skład jest niespodzianką. Restauracja Essenza Italiana postanowiła zaś zadbać o
deser – do każdej festiwalowej pizzy goście otrzymają w prezencie sycylijskie
cannolo.
A oto łódzkie lokale, które zapraszają w tych dniach
na prawdziwą, włoską pizzę:
Bawełna
(Rynek Manufaktury)
Pizza Ispiratione
Cotone – ciasto z włoskiej mąki, pasta truflowa, mini mozzarella, szalotka,
oliwa, zioła, sałatka ze świeżych pomidorów, rukola
Cena: 38 zł
Cena: 38 zł
Browar
Księży Młyn (Tymienieckiego 22/24)
Pizza w stylu
Neapolitańskim – pomidory San Marzano, mozzarella di bufala di Campana
D.O.P., stek z dojrzewającego rostbefu, borowik, rukola, pesto bazyliowe, ser
Grana Padano
Cena: 33 zł
Cena: 33 zł
DaVella
(Inflancka 6)
Pizza Capra-Pera – kozi
ser ze szczypiorkiem, speck, karmelizowana gruszka, mozzarella
Cena: 29 zł
Cena: 29 zł
Essenza
Italiana (Piotrkowska 89)
Pizza Valtellina – mozzarella,
bresaola, ricotta, Grana Padano D.O.P., rukola
Cena: 34 zł
Cena: 34 zł
Farina Bianco (Piłsudskiego 14)
Pizza orientalna z mango, krewetkami, mozzarellą di bufala,
szynką parmeńską, chilli i kolendrą
Cena: 32,90 zł
Cena: 32,90 zł
Francesca
(Nawrot 18/20)
Pizza Francesca – mozzarella
fior di latte, sos z pomidorów, pieczarki, szynka wędzona, pomidory suszone,
bazylia
Cena: 28 zł
Cena: 28 zł
Heksagon
(Pomorska 144)
Pizza A Modo Mio –
ciasto na bazie włoskiej mąki typu 00 z dodatkiem drobnoziarnistej soli z Morza
Śródziemnego, drożdży fosforyzowanych i ekstraktu z oliwy z bresaolą, włoskimi
marynowanymi grzybkami w sosie śmietanowym, oliwą truflową, płatami sera Parmigiano
i mozzarellą
Cena: 34 zł
Cena: 34 zł
In
Centro (Piotrkowska 153)
Pizza z serem cheddar,
wędzonym kurczakiem, czerwoną fasolą, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą
Cena: 26,80 zł
Cena: 26,80 zł
Mare
e Monti (Wigury 13)
Pizza Mare e Monti – sos pomidorowy, ser mozzarella, małże,
vongole, grzyby
Cena: 32 zł
Cena: 32 zł
Otwarte
Drzwi (Piotrkowska 120)
Pizza z sosem dyniowym,
mozzarellą, serem kozim, szynką parmeńską i rozmarynem
Cena: 30 zł
Cena: 30 zł
Peperoncini (Rokicińska 228/230)
Pizza Cavolo –
marynowana i pieczona biała kapusta, włoska pancetta, mozzarella, ser Grana Padano,
pomidorki koktajlowe
Cena: 25,90 zł
Cena: 25,90 zł
Pizzatruck
Garage (Piotrkowska 217)
Pizza z zielonym sosem
na bazie bazyliowego pesto z mocną nutą parmezanu i czosnku, serem mozzarella,
suszonymi pomidorami, pancettą i karmelizowanymi orzechami włoskimi
Cena: 25 zł
Cena: 25 zł
Pizzeria
Toskania (Piotrkowska 102)
Pizza z mozzarellą di bufala,
pesto z rukoli i bresaolą
Cena: 30 zł
Cena: 30 zł
Porcja
(Roosevelta 7)
Bezglutenowa i wegańska
pizza na brokułowo-migdałowym spodzie, z sosem paprykowo-pomidorowym, wegańską
mozzarellą z nerkowców (istnieje możliwość wymiany na klasyczną mozzarellę),
roślinnym chorizo, czarnymi oliwkami oraz świeżym oregano (450 g, wartości
odżywcze w 100 g: 146 kcal, 9 g tłuszczy, 13 g węglowodanów, 5 g białka)
Cena: 29 zł
Cena: 29 zł
Spółdzielnia
(OFF Piotrkowska)
Pizza Asian Hummus –
hummus, marynowany kurczak, mozzarella, czerwona cebula, pomidorki, sezam,
chilli, kmin rzymski, czarnuszka, kolendra, limonka
Cena: 24 zł
Cena: 24 zł
Tari
Bari (Piotrkowska 101)
Pizza Baresana – mozzarella
di bufala, cime di rapa e pomodorini (wegetariańska), czyli pizza z typowymi
składnikami z południa Włoch: mozzarellą z mleka bawolego, liśćmi i
kwiatostanem rzepy brokułowej i pomidorkami
Cena: 37 zł
Cena: 37 zł
Tawerna
Pepe Verde (Rynek Manufaktury)
Pizza z oliwą chilli,
szpinakiem duszonym z czosnkiem, kurczakiem sous vide, pomidorami suszonymi,
mozzarellą di bufala i parmezanem
Cena: 31,50 zł
Cena: 31,50 zł
Vapiano
(CH Sukcesja)
Pizza East-West – czarne
ciasto, sos beszamel, mozzarella, ziemniaki, boczek, ogórek konserwowy, cebula
czerwona, rozmaryn / białe ciasto, sos barbecue, mozzarella, kurczak,
kukurydza, fasola czerwona
Cena: 23,90 zł
Cena: 23,90 zł
Lokale, z których pizze zamawiać można online za
pośrednictwem PizzaPortal.pl:
Pizzerie Biesiadowo (Śródmieście, Bałuty, Retkinia,
Chojny, Widzew, Nowosolna)
4 Pory roku - sos, ser, ser góralski-żurawina, boczek-pomidor, szynka-pieczarki-groszek, kurczak wędzony-ananas-kukurydza
4 Pory roku - sos, ser, ser góralski-żurawina, boczek-pomidor, szynka-pieczarki-groszek, kurczak wędzony-ananas-kukurydza
Presto Pizzeria Trattoria (Piotrkowska 67)
Pizza z musem mango, krewetkami, papryką, płatkami chilli i kolendrą
Pizza z musem mango, krewetkami, papryką, płatkami chilli i kolendrą
Presto Pizzeria Trattoria (Sierakowskiego 88)
Pizza z sosem pomidorowym, kozim serem, karmelizowaną czerwoną cebulą i szynką dojrzewającą
Pizza z sosem pomidorowym, kozim serem, karmelizowaną czerwoną cebulą i szynką dojrzewającą
Presto Pizzeria Trattoria (Piotrkowska 27 i
Piotrkowska 142)
Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte, kiełbasą salsiccia i szpinakiem
Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte, kiełbasą salsiccia i szpinakiem
Presto Pizzeria Trattoria (Maratońska 67/69)
Pizza z mozzarellą, kurczakiem teriyaki, mango, boczkiem i szczypiorkiem
Pizza z mozzarellą, kurczakiem teriyaki, mango, boczkiem i szczypiorkiem
Restauracja DaVella
Pizza Tartufo-Sedano - pasta truflowa, salsiccia, pieczarka, chrupiący seler
Pizza Tartufo-Sedano - pasta truflowa, salsiccia, pieczarka, chrupiący seler
Pizzeria 666
Pizza grzechu warta – pizza na cienkim cieście, skropiona oliwą z dodatkiem bazylii i niewielką ilością sera, z karmelizowaną gruszką w sosie balsamicznym z dodatkiem prażonych orzechów włoskich oraz serem gorgonzola.
Pizza grzechu warta – pizza na cienkim cieście, skropiona oliwą z dodatkiem bazylii i niewielką ilością sera, z karmelizowaną gruszką w sosie balsamicznym z dodatkiem prażonych orzechów włoskich oraz serem gorgonzola.
Pizzeria Finestra
Pizza San Escobar – ser, pulpa pomidorowa, mielona wołowina w sosie pomidorowym, kukurydza, czerwona fasola w wersji na ostro – pepperoni lub łagodnie – czerwona paprika świeża
Pizza San Escobar – ser, pulpa pomidorowa, mielona wołowina w sosie pomidorowym, kukurydza, czerwona fasola w wersji na ostro – pepperoni lub łagodnie – czerwona paprika świeża
Restauracja Ranczo
Chorizo Pizza – ser w rantach, ser, chorizo, rukola, pomidorki koktajlowe
Chorizo Pizza – ser w rantach, ser, chorizo, rukola, pomidorki koktajlowe
Pizzeria Hot Devil Pizza
Pizza Sycylijska – ciasto, sos, ser, frytki, podwójny ser, ketchup, majonez
Pizza Sycylijska – ciasto, sos, ser, frytki, podwójny ser, ketchup, majonez
Pizzeria Benetto Dąbrowa
Marinara – pizza z sosem marinara, mozzarellą, mulami oraz krewetkami
Capra – pizza z kozim serem zmiksowanym ze śmietaną i tymiankiem, cukinią, chorizo oraz miętą
Marinara – pizza z sosem marinara, mozzarellą, mulami oraz krewetkami
Capra – pizza z kozim serem zmiksowanym ze śmietaną i tymiankiem, cukinią, chorizo oraz miętą
Pełen Brzuszek (Franciszkańska 120 a/122, Karolewska
3, Kusocińskiego 65)
Rollo Pizza – łososiowa fantazja z charakterem – ser, jajka, łosoś wędzony, pomidor, jalapeno, kapary, świeża natka pietruszki
Rollo Pizza – łososiowa fantazja z charakterem – ser, jajka, łosoś wędzony, pomidor, jalapeno, kapary, świeża natka pietruszki
Pizzeria Impuls
Pizza Firmowa – sos pomidorowy, ser, salami, papryka, oliwki, czosnek, pomidor
Pizza Firmowa – sos pomidorowy, ser, salami, papryka, oliwki, czosnek, pomidor
Pizzeria Grande Pizza
Cztery Pory Roku (składać się będzie z czterech części): Jesień (ser, szynka parmeńska, gruszka, orzechy włoskie, oregano), Zima (ser, chilli sambal, kebab drobiowy, szynka, papryczki jalapeno, oregano), Wiosna (ser, boczek, cebula, jajko sadzone, szczypiorek, oregano), Lato (ser, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, mozzarella, rukola, oregano)
Cztery Pory Roku (składać się będzie z czterech części): Jesień (ser, szynka parmeńska, gruszka, orzechy włoskie, oregano), Zima (ser, chilli sambal, kebab drobiowy, szynka, papryczki jalapeno, oregano), Wiosna (ser, boczek, cebula, jajko sadzone, szczypiorek, oregano), Lato (ser, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, mozzarella, rukola, oregano)
Pizzeria Solo Pizza (Piotrkowska 41)
Salvatoro – mozzarella, filet z indyka wędzony, cebula marynowana, papryka świeża
Salvatoro – mozzarella, filet z indyka wędzony, cebula marynowana, papryka świeża
Pizzerie Fiero (Rzgowska
180, Kusocińskiego 67, Łagiewnicka 118 b, Łanowa 4a, Piotrkowska 255, Neonowa
1)
Pizza Taormina – czosnek, tabasco, cebula, kurczak w ziołach
Pizza Taormina – czosnek, tabasco, cebula, kurczak w ziołach
Restauracja Vapiano
Pizza East-West – czarne ciasto, sos beszamel, mozzarella, ziemniaki, boczek, ogórek konserwowy, cebula czerwona, rozmaryn / białe ciasto, sos barbecue, mozzarella, kurczak, kukurydza, fasola czerwona
Pizza East-West – czarne ciasto, sos beszamel, mozzarella, ziemniaki, boczek, ogórek konserwowy, cebula czerwona, rozmaryn / białe ciasto, sos barbecue, mozzarella, kurczak, kukurydza, fasola czerwona
Buon appetito!
Komentarze
Prześlij komentarz